Wat is Osteopathie?
Osteopathie is een manuele methode gebaseerd op principes uit anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie. Al deze systemen werken samen in het lichaam om het in stand en gezond te houden en ziekte tegen te gaan. Als een deel van het systeem niet goed werkt of geblokkeerd is, dan heeft dit ongetwijfeld zijn weerslag op de andere systemen en dus het hele lichaam zelf. Dit kan leiden tot klachten op zowel fysiek als mentaal niveau. De osteopathie hanteert een totaalbenadering van het lichaam vanuit een holistisch perspectief.
Onderzoek en behandeling omvat dan ook:
- het bewegingsapparaat; beenderen, gewrichten en spieren
- het orgaansysteem; inwendige organen, bloedvaten en lymfestelsel
- het cranio-sacraal systeem; schedelbotten, hersenvliezen en hersenvochtcirculatie
Het onderzoek is gericht op de beweeglijkheid van het lichaam, want bewegingsverlies heeft een negatieve invloed op het functioneren van het betreffende weefsel. Deze beperkingen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld; littekens na operatie, verkleving van weefsels door ontstekingen, trauma of stress.
De behandeling bestaat uit zachte handgrepen en lichte manipulaties om de oorspronkelijke beweeglijkheid van het weefsel weer te herstellen en het natuurlijke genezingsproces te bevorderen. Omdat de diverse weefsels met elkaar in verbinding staan, herstelt dit tevens de samenwerking tussen de verschillende weefsels.
Hoe werkt het?
Voor een behandeling kom ik bij je op stal, indien de reisafstand dit toelaat. De eerste behandeling is inclusief een intakegesprek en het invullen van het behandelformulier en kan wat langer in beslag nemen dan eventuele vervolgbehandelingen. Tevens kan ik zien hoe het dier zich gedraagt in de eigen omgeving en hoe het dier reageert op de behandeling. Ook is dan voor jou zichtbaar hoe ik werk. Nadien doe ik verslag van mijn bevindingen en licht ik je dit toe en zend ik je dit eventueel toe, zodat je alles nog eens kunt nalezen. Na de behandeling is het fijn als je paard even in alle rust en een beetje beschut kan staan. Houd er tevens rekening mee dat, afhankelijk van de intensiteit van de behandeling, je je paard enkele dagen tot een week liever niet berijdt. Alle andere vormen van onbelaste beweging zijn juist goed!
Attentie!
Ik ben GEEN vervanger van een dierenarts of specialist en kan geen diagnoses stellen. Je bent in alle gevallen als eigenaar zelf verantwoordelijk voor het raadplegen van een dierenarts in geval van ziekte en/of verwondingen en het in het oog houden van de gezondheid van jouw dier.
Deze techniek is echter een prachtige complementaire geneeswijze die een mooie aanvulling geeft op reguliere behandelingen en rekening houdt met het grotere geheel.