Guasha

Wat is Guasha?

Guasha is een oude Chinese schraaptherapie die in meerdere landen in Zuidoost-Aziƫ wordt toegepast. De Guasha-techniek omvat eigenlijk meerdere technieken zoals; massage, reflexzonetherapie, acupunctuur, cupping, lymfedrainage en ontspanningstherapie. Bij Guasha schrapen we met een (jade) steen, hoorn of ander materiaal met elk een specifieke werking over de huid/vacht. Hierdoor ontstaat er een soort zuigende werking in het bindweefsel. De in het lichaam opgeslagen afvalstoffen worden uit het bindweefsel naar boven gehaald en afgevoerd en ook vindt er een uitwisseling van zuurstof en voedingsstoffen plaats wat de cellen revitaliseert.

Deze afvalstoffen kunnen door ziekte, spanning en stress, medicatie, milieuvervuiling, verkeerde voeding, elektrosmog (en alcohol en drugs) zijn opgebouwd en het lichaam zet dit weg in het bindweefsel. Door de ophoping in het bindweefsel nemen de cellen de voedingsstoffen en de zuurstof uit de bloedbaan minder goed op en zo stagneert de doorstroming in de cellen en uiteindelijk de hele energiehuishouding.

Ik zet Guasha-technieken zowel preventief maar ook als behandelingsmethode in bij klachten en ziekten.
De voordelen van Guasha bij het paard:

 • Verbetert de bloedcirculatie, dus sneller herstel van bijvoorbeeld blessures.
 • Helpt bij spieropbouw en toename van de bewegingsvrijheid.
 • Vermindert spierkrampen die ontstaan door een teveel aan afvalstoffen in de spiergroepen.
 • Vermindert ontstekingen en zwellingen in gewrichten en geeft verlichting bij pijn en artrose.
 • Stimuleert de circulatie van het lymfesysteem, versnelt verwijdering van afvalstoffen.
 • Rekt en strekt bindweefsel en voorkomt zo verklevingen bijvoorbeeld na operatie of blessure.
 • Verhoogt de productie van gewrichtsvocht in de gewrichten en zorgt dus voor een betere doorsmering van de gewrichten.
 • Zorgt voor het vrijkomen van endorfine; de lichaamseigen pijnstillers.
 • Helpt om lichaam en geest in betere conditie en balans te brengen.
 • Zorgt voor ontspanning en vermindert stress.
 • Kan eventueel inzicht brengen waar problemen zijn begonnen in het lichaam van het paard.
 • Verbetert de overbelastingen die zijn ontstaan door overcompensatie en kan de oorspronkelijke bron van de klachten blootleggen.

Hoe werkt het?

Voor de behandeling kom ik bij je op stal, indien de reisafstand dit toelaat. Deze eerste behandeling is inclusief intakegesprek en het invullen van het behandelformulier en kan tot 1,5 uur in beslag nemen. Ik zien hoe het dier zich gedraagt in de eigen omgeving en hoe het dier reageert op de behandeling. Ook is dan voor jou zichtbaar hoe ik werk. Bij Guasha zijn er vaak enkele opeenvolgende behandelingen nodig, maar de werking is in veel gevallen na 4-6 keer wel zichtbaar. Vervolgbehandelingen duren meestal minder lang; tot ongeveer 1 uur.
Nadien doe ik verslag van mijn bevindingen en stuur ik je het behandelformulier als scan toe, zodat je alles nog eens kunt nalezen. Na de behandeling is het fijn als je paard even in alle rust en een beetje beschut kan staan. Ook kan het zijn dat je paard wat meer gaat drinken om de afvalstoffen goed af te voeren. Houd er ook rekening mee dat, afhankelijk van de intensiteit van de behandeling, je paard twee dagen beter niet bereden wordt, alle andere vormen van (onbelaste) beweging daarentegen zijn juist heel goed!

Attentie!

Ik ben GEEN vervanger van een dierenarts of specialist en kan geen diagnoses stellen. Je bent in alle gevallen als eigenaar zelf verantwoordelijk voor het raadplegen van een dierenarts in geval van ziekte en/of verwondingen en het in het oog houden van de gezondheid van jouw dier.

Deze techniek is echter een prachtige complementaire geneeswijze die een mooie aanvulling geeft op reguliere behandelingen en die rekening houdt met het grotere geheel.